C-KCT-leun-1

Vandaag bereikte mij het droeve bericht dat Kol bd W.J.H.Leunissen, rnr 370720225, op 10 november 2015 te Roosendaal is overleden.

Alhoewel hij niet voor het overgrote deel van de Trissers bekend was, wil ik hier toch even melding van maken. Hij was namelijk de pelotonscommandant van mijn vader en heeft zijn sporen binnen defensie wel verdiend.

Willem werd beroepsmilitair en ging naar het Korps Commandotroepen. Hij behaalde zijn groene baret, met lichting 60-04, op 9 december 1960 en diende vervolgens de 105 Cotrcie. Hierna kwam hij in 1962 bij de TRIS terecht en als Pelotonscommandant van het 2e peloton van de 1e Suriname Compagnie ’63. Hij vertrok naar Suriname met het 2e detachement op 28 januari 1963 met de MS. Oranjestad en kwam in Suriname aan op 12 februari 1963.

Over zijn tijd in Suriname schreef hij voor het reünieboek van 1989 het volgende:

Willem LeunissenHerinneringsflitsen

De KNMS-kade, emoties, “Luitenant, past u goed op mijn zoon?”, een donkere oversteek. Na de laatste begroeting op de sluizen van IJmuiden, somber Engeland, nog 5 dagen naar Madeira, windkracht 10 in de Golf van Biskaje, doodziek. Funchal mooie bloemen, ons tropenuniform, de eerste donkere borstjes op Qua de Loupe, Port of Spain, Maracesh Bay, dat is mijn eiland in de zon, Suriname, here we come. De haven, de welkomst-toespraak, de Triskapel, de eerste nacht in Par’bo, de opvang door de oude hap, Zanderij, Colakreek, Tarantula’s in de filmcabine. 12 Man afwezig bij het eerste zaterdagmiddag-appel, de extra training, waterlianen, richting houden, tandoe’s jungle, slangen op de spoorlijn, naar de stad, de eerste verkenning, op wacht, Zorg en Hoop, de sportuitslagen van de W22 film, denk om je “broodje”.

Nickerie: Kaaimannen, grote vissen, rijstcultures, Bigi Pan, Bikini Club, sateh’s van Hatman.

Brownsweg: Trein op hout, haltes in de bushbush, de waterval, het avonduitzicht vanaf het kampement.

Brokopondo: Lijkentransport, de goudzoeker Johnson, de daken worden wit geschilderd, oerwoudreuzen geveld, het stuwmeer bij Afoe Baka

Albina: Kerst in de tropen, bauxietwegen, Sinterklaas, de vaarpatrouille, een gespleten boot, dag motor, dag slaapzakken en wapens, Ponoe Goedoe, Randshuizen slaapt, een slang in het wachtverblijf, dansi dansi op Lange Tabbetje, wat wordt je van dram snel dronken.

Saint Laurent: Chanel 5, Pierre smokkelt voor ons, piranha’s, kijk uit! Jan moet naar huis.

Terug in Par’bo. De laatste patrouille, plantagepaden gaan weer open, Martin Portier roostert een geschoten dia. Wissink verbijt zich op een mango. Wij begeleiden Tugunezen, een Papoea wordt mataglap, kokosnoten op een oud Javaans erf, doodmoe word je ervan. Terug in de stad, inkopen van de laatste souvenirs en afscheid van lokale connecties, dank je wel het was goed en fijn, Rinus wordt nog een keer dronken en vecht met de halve politiemacht, kom mee naar huis! De passaatwind in de rug, het is donker en koud bij de sluizen van IJmuiden, dag meisje, dag mam en pa, daar ben ik weer, levenservaringen en herinneringen rijker, tot ziens.

Op 18 februari 1964 vertrok Willem met de MS. Willemstad en het 2de detachement A-Compagnie 1963 naar Nederland terug, waar hij op 4 maart 1964 aan kwam. Hierna vervulde Willem vele functies bij het Korps Commandotroepen en eindigde zijn KCT-carrière als Commandant-KCT van 1981 t/m 1983. Later heeft hij zichzelf jarenlang ingezet om De Commandostichting op de kaart te zetten en was jarenlang voorzitter hiervan.

Ik heb Willem vorig jaar op 10 oktober 2014, tijdens de reünie van de A-Cie ’63, nog gesproken. Toen gaf hij al aan ziek te zijn en dat hij blij was de reünie nog mee te mogen maken. Hij vertelde mij, dat hij aan zijn jaar Suriname voor de rest van zijn militaire carriere nog heel veel gehad heeft. Willem, op de plaats rust, rust zacht..!

Hier staat Willem Leunissen te midden van zijn mannen van het 2e peloton A-Cie '63 (reünie 10 oktober 2014). Lichtblauwe blazer en donkere broek.

Hier staat Willem Leunissen te midden van zijn mannen van het 2e peloton A-Cie ’63 (reünie 10 oktober 2014). Lichtblauwe blazer en donkere broek.