‘Legermaterieel  wordt met museum in glorie hersteld’

Bouterse in museum opgenomen in rijtje Latijns-Amerikaanse revolutionairen… 

gfcnieuws_org_a8b4fe4d

‘De motoren liggen stil. De kanonnen en mitrailleurs zwijgen. Maar, in hun glorietijd zijn ze samen met de mannen onbevreesd de vijand tegemoet gegaan. En, zoals een feniks uit de as herrijst, zo zal het materieel dat meestal in vergetelheid geraakt, met dit museum in glorie worden hersteld.’ Woorden van brigade-generaal Ronni Benschop gisteren bij de officiële opening van het Surinaams Legermuseum, opgetekend vandaag, woensdag 13 mei 2015, door Starnieuws. 

Minister van Defensie Lamuré Latour zei lang uitgekeken te hebben naar dit moment. De bewindsman sprak, dat het opzetten van het museum niet makkelijk was. De meeste instanties die zijn aangedaan om het project te financieren werkten volgens Benschop niet meer. Het leger beschikte over slechts Srd 37.000. Offertes gaven echter aan, dat alleen de bouw ruim Srd 1.4 miljoen zou kosten.

‘We hebben op een gegeven moment de knoop doorgehakt en zijn begonnen. Het gebouw is door manschappen opgezet’, aldus Benschop trots mee. Uiteindelijk is er hulp gekomen van enkele bedrijven. Het project heeft inclusief de inrichting ruim Srd 850.000 gekost.

President Desi Bouterse is onder de indruk van het museum. Hij kondigde eerder aan niet lang te zullen blijven op de ceremonie ‘gezien de tijd waarin we leven’. Uiteindelijk heeft hij elk stuk in het museum bekeken.

Het museum vertelt de geschiedenis van het Surinaamse leger. Sommige attributen die zijn uitgestald, dateren van ver voor de onafhankelijkheid. Foto’s van de Troepenmacht in Suriname (TRIS) en oude kanonnen en geweren maken deel uit van de permanente expositie. Bouterse is zelf een belangrijk deel van de militaire historie en is opgenomen in het rijtje van revolutionaire leiders zoals Simon Bolivar, Fidel Castro en Hugo Chavez.

Rond het gebouw staan enkele oude pantserwagens opgesteld. Het museum is voorzien van een uitgebreide bibliotheek en computers. Oude schriften met stambomen van militairen die in TRIS gediend hadden zijn ook beschikbaar.

Volgens Bouterse is het heel erg belangrijk, dat de geschiedenis van de krijgsmacht wordt vastgelegd. ‘Dit is niet alleen goed om te weten waar je staat, maar ook om te weten waar men in de toekomst naar toe wil.’

Het museum is vanaf maandag 18 mei van acht uur in de ochtend tot twee uur ’s middags toegankelijk voor publiek. Wat het Starnieuws-artikel niet laat weten is, dat het museum zich bevindt op het terrein van de Memre Buku Kazerne Noord in Paramaribo.

(Overgenomen van: De Surinaamse krant)