De Nederlandse vlag wappert op vliegveld Zanderij als in oktober 1955 een toestel van de KLM landt met aan boord koningin Juliana en prins Bernhard. Voor het eerst bezoekt een Nederlandse vorstin Suriname. Echter Juliana had Suriname al in 1943 een bezoek gebracht, maar dan als prinses.

Koningin Juliana en prins Bernhard worden warm onthaald en hebben een vol programma. Zo genieten ze van de feestelijke intocht in Paramaribo, bezoeken een modeshow en allerlei bedrijven en instellingen. Ze rijden met een dieseltrein naar het oerwoud en maken een boottocht over de rivier.

Ook zijn de mannen van de TRIS in onderstaande filmbeelden te zien.

https://youtu.be/sAcM93t0T5g

Het programma in vogelvlucht

Aankomst van het koninklijk paar met de “Jan van Riebeeck’, een DC-6b van de KLM. Ontvangst door gouveneur J.H.E. Ferrier en welkom door de inlandse bevolking. Inscheping te Domburg op de ‘H.M.S. Willem van der Zaan’, aankomst met saluutschoten en intocht in Paramaribo. Vlagvertoon en versieringen in Paramaribo (27-10-1955). Officiële rijtoer en bezoek aan de Staten. Toespraken van voorzitter H.C. van Ommeren en koningin Juliana. Opening van de Jaarbeurs met bezoek aan een modeshow. Bezoek aan bedrijven o.a. ‘Parbo Bier”, ” een jeugdcentrum, shots van creoolse dansen, bezoek aan het woningproject van de “Aided Self Help” te Beekhuizen, het opleidingscentrum van de gemeentepolitie met shots van schietoefeningen, een tocht door het oerwoud met een dieseltrein en per boot, dansen van creoolse bosnegers, bezoek aan de districten Commewijne en Alkmaar, kinderhuis “Leliëndaal”, “Arya Samaj tempel Meerzorg”, Lelydorp met traditionele dansen, Wageningen, de Koninklijke Landmacht, een militaire parade en een optocht en demonstraties van inheemse bevolking. Div. shots van feestelijke verlichting en vuurwerk. Onthulling van een standbeeld van drie vrouwenfiguren en afscheid en vertrek met de KLM vanaf het vliegveld Zanderij.