TRIS Militaria

In de loop der tijd heb ik al heel wat bij elkaar verzameld van de TRIS, zoals: uniformen, emblemen, uitrustingstukken, hoofddeksels, etc. en er zal vast nog wel wat bij komen.

Uniformen van de TRIS

In mijn collectie heb ik verschillende uniformen die gedragen werden in de periode van 1950 t/m 1975. Bijvoorbeeld het wollen ‘Battle Dress’, gevechtstenue, tropentenue, veldtenue (VT), dagelijks tenue (DT) etc.

In de periode van 1953 t/m 1975 zijn door militairen van de TRIS diverse uniformen gedragen. Vanaf de eerste opleiding tot aan het afzwaaien.

Beschrijvingen van de in Nederland gedragen uniformen:

In het begin van de TRIS tijd werd in Nederland nog het wollen Khaki-mélé uniform gedragen, welk patroon van de Engelsen was over genomen. Dit was destijds zowel het veldtenue als uitgangstenue. Met ingang van 15 oktober 1958 werd een aanvang gemaakt met de verstrekking van nieuwe gevechtskleding die de vervanger werd van dit uniform, waarbij echter tot 1963 het zg. 1e grijs gehandhaafd bleef als uitgangstenue voor dienstplichtigen. In 1963 ging men echter over naar een nieuw uitgangstenue, het dagelijks tenue (DT) in twee kleuren.

Beschrijvingen van de in Suriname gedragen uniformen:

Gezien het feit dat het in de tropen te warm was voor het wollen Khaki-mélé uniform of het uitgangstenue (DT), droeg met daar het zogenaamde khaki-kleurige tropentenue.

Uitrustingstukken

Een complete Persoonlijk Standaard Uitrusting (PSU) uit de jaren 60, zoals gedragen bij de TRIS.

Emblemen

Diverse emblemen, zoals gebruikt werd bij de TRIS.

Rangonderscheidingen

De rangen bij de TRIS waren hetzelfde als bij de KL in Nederland, voor zowel het gevechtstenue als het tropentenue.