De reis per schip naar Suriname

Voor de reis naar Suriname begon werden de militairen, tot eind 1972, met de trein en bussen vanuit Oirschot, Roermond en later vanuit Den Bosch naar de Surinamekade van de K.N.S.M. (Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maarschappij) in Amsterdam gereden. Daar werd afscheid genomen van familieleden, vrienden en kennissen, waarna de militairen, in detachementsverband, aan boord gingen van een van de passagiersschepen van de K.N.S.M. op weg naar Suriname.

Het vertrek van de Oranje Nassau van de Surinamekade te Amsterdam
KNSM Eiland rond 1950

Eenmaal met de trossen los werd Amsterdam verlaten en gevaren richting IJmuiden om daar Nederland voor één jaar lang, en voor sommige iets langer, vaarwel te wuiven om op reis te gaan naar Suriname. Deze reis duurde zo’n 2 tot 3 weken.

De inscheping en vertrek aan de Surinamekade te Amsterdam in 1962

De schepen van de K.N.S.M.

De hieronder aangegeven schepen hebben van 1953 t/m 1973 op de Suriname-lijn van de K.N.S.M. gevaren.

De route naar Suriname

De route heen ging van Amsterdam, IJmuiden o.a. via, Cowes, Madeira, Guadeloupe, Martinique, Barbados, Trinidad, en soms La Guiara naar Paramaribo.

Tijdens de reis waren er ook excursies op de diverse eilanden. Zo gingen de militairen op Madeira met een bus naar het hoogste punt van het eiland en op Guadeloupe met een bus naar de Anna’s Bay.