TRIS Online Gastenboek

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 18.97.14.91 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
126 berichten.
Bouterse Bouterse uit Suriname schreef op 20 april 2020 om 15:12
john 11 december 2015 At 15:49 En toch zit ik met een 2 historisch problemen die ik niet begrijp. Misschien kan iemand mij dat uitleggen. Nederland was in de geschiedenis niet alleen baas over Suriname , maar ook baas over een groot gedeelte van Guyana (Berbice). Denk aan die slavenopstanden van toen en waarbij een heleboel Nederlandse Plantage-eigenaren zijn vermoord. N.B. Er zijn diverse boeken over dit onderwerp verschenen. Toch is bij teruggave van dit gebied, waarover Nederland zeggenschap had een betwist gebied ontstaan. Hoe kan dit. Op een perceel dat van jouw is kan toch geen stukje niemandsland ontstaan. Mijn tweede probleem is de inval in Tigri. Nederland had Suriname en de Nederlandse Antillen, na de tweede wereldoorlog en bang voor Indonesische toestanden in de west, autonomie gegeven. De koloniën mochten alles behalve buitenlandse zaken en defensie hebben . Daar zou Nederland voor zorgen. Johan Adolf Pengel maakte zich zorgen over onze westgrens en richtte de defpol (defensie politie) op. Voor de oudere onder ons: dat zijn die jongens in die fletsgroene uniformen. In het geheim had Pegel voor zware wapens gezorgd, maar dat mocht niet. Het Nederlands leger eiste al die zware wapens op en door al die stakingen uit die tijd werden de Defpol -jongens in de stad gebruikt tegen de stakers en betogers. Toen viel Guyana binnen. Het Nederland leger en al die Nederlandse militairen in Suriname scheten in hun broek en gaven niet thuis. Van het verdedigen van onze grenzen door Nederland was overduidelijk geen sprake. Toen werd het de Surinamers duidelijk. De Nederlanders waren hier om on uit te buiten en niet omdat ze van ons hielden. Reden voor mij om mij toen te scharen bij de groep Surinamers die onafhankelijkheid wilden. Een van de vele dingen die mijn teleurstelling in Nederland hebben gevoed. Voor velen van u, met name de Nederlanders, zal dit als een les hogere geschiedenis van Suriname lijken. Dat is het ook omdat het grote verschil tussen Surinaams en Nederlands onderwijs was dat wij in Suriname werden doodgeslagen met Nederlands aardrijkskunde en geschiedenis, terwijl de Nederlanders geen moer over Suriname geleerd hebben. Denk niet dat ik op dit punt alles weet, want ik zou graag willen weten hoe een betwist gebied in een door Nederland gecontroleerd gebied kan ontstaan. Misschien moet ik al hie historische stukken hierover bestuderen om dit te weten te komen. Conclusie probleem Tigri zou door Nederland en Engeland opgelost moeten worden. En omdat ze dat niet hebben gedaan zal dit als een soort tijdbom tussen Suriname en Guyana fungeren. Af en toe zal de bom barsten.
Jan Bos Jan Bos uit Nijeveen schreef op 14 april 2020 om 18:34
Nog 2 kentekens van 3 tonners : ko 2405 (mijn eigen vaste auto is platgereden niet door mij ) en de kl 0639
Raoul Mooijman Raoul Mooijman uit Tilburg schreef op 13 april 2020 om 18:21
Ben oud van lichting 71-3. zou graag willen weten wanneer er een reunie wordt gehouden. Hartelijk gr RJMooijman
Willem Van Den Heetkamp Willem Van Den Heetkamp uit Zierikzee schreef op 6 april 2020 om 16:04
Hallo allemaal. ik heb een vraag, bestaat er een wapenschildje van het princes Beatrix kampement ?,ook zoek ik een wapenschildje van de TRIS. Wie kan mij helpen? Alvast bedankt voor het meedenken, groeten uit Zeeland. (Korporaal Der Mariniers)
Jan Oprins Jan Oprins uit Gilze schreef op 25 maart 2020 om 08:42
Helaas moet ik het overlijden melden van Peter Sennef. Peter werd geboren op 8-10-1950 in Utrecht,. Hij diende in het 2de peloton van de A-cie lichting 70-5. In januari vorig jaar werd hij gediagnotiseerd met ALS; z'n gezondheid ging daarna snel achteruit, en op 10-3 j.l. overleed hij. thuis in IJsselstein. Hijr was op de detacheringen onze barkeeper. R.I.P. Peter.
Danielle van Gent Danielle van Gent uit Zwijndrecht schreef op 17 februari 2020 om 20:49
Hallo, Mijn vader zat in 1959/1960 of 1960/1961 in Suriname. Zijn fotoboek laat slechts een klein stukje van zijn avontuur zien. Ik heb o.a. een groepsfoto op het schip Willemstad (op de achterkant staat RB12), een foto met een dienstmaatje Bertus Valk en van bivak o.p. savanna. Verder nog verschillende foto's waar helaas geen namen of plaatsnamen bij staan. Wie heeft mijn vader gekend? Zijn naam is Jaap (Jakob) van Gent en hij zat in het Prins Bernhard kampement. Helaas geen idee welk peloton. Verder zie ik op een ziekenhuiskaartje van 's Lands Hospitaal zijn naam met het nummer 520 staan. Ik vermoed dat hij chauffeur was. Het lijkt me leuk om wat verhalen te zien of te horen over zijn periode. Mocht u iemand kennen van zijn lichting of heeft u er in bovenstaande periode zelf gezeten? U mag gerust de foto's bekijken :-)
Jan Bos Jan Bos uit Nijeveen schreef op 2 februari 2020 om 19:44
Ik was in 1969 bij de Staf / Verz. cie .Heel veel namen die Herman Schot opgeschreven herken ik ( die grijze massa ) maar er zijn er meer . Ik heb nooit meer iemand gesproken of gezien . Met een oud jeepchauffeur Beumer nog wel eens contact . Ik heb na mijn verhuizing in 2018 nog een schoenendoos met spullen teruggevonden , ook zijn er foto s en dia s .Wat moet ik er mee , weggooien kan altijd nog .Ik ben nu aan het ontspullen . Ik heb er een goede tijd gehad en had het niet willen missen . In mijn vrije tijd hielp ik nog wel eens in het PMT bij de fam. Menke .
Herman Schot Herman Schot uit Alphen aan den Rijn schreef op 30 januari 2020 om 15:22
Hallo Patrick, het kenteken van de kraanwagen YB 616 staat op mijn website onder link: http://members.casema.nl/h.schot/wagenpark.html De namen van de VZG-Cie in begin 1969 nog weet zijn: Chauffeurs 1968 - 3 tonner: Hein Prins, Joop den Deugd (†), Ton Peters, Ton van Heuven, Guus van der Lee, Jimmy Nobel, Adje van Schijndel, Hans Doves (1 tonner), Harry Klein, Hans Bolwek, Hugo Sedney, Frits van Eyck, . Vos, . van Wingerden, Hans van Helden, Henk Wuijster, Jan Bos Jeep en VW: Wim van Bunnik, Roy Kaligis, ? Uhlenbeck, Eddy Looks 1969 - 3 tonner: Dick Kemman, Herman Schot, Jos van Bergen (neergestoken op PBK door sld Slinger), Steve Bourgonje, Peter Peeters, Dik Benne, Frank Sanches 1970 - 3 tonner: Jan Cees van Osnabrugge, Nan Beers, John Valk(†), John Broekhuisen(†), Cees Dorresteijn, Wim Klement, Wim Pot Jeep en VW: Rinus Wildemast, Cor Krul, Eelke Dam, Emile Savelsbergh Namen van de Alfa Cie 3e peloton lichting 1968-6 en van de B Compagnie 1e & 2e peloton lichting 1969-1 staan op mijn website onder link: http://members.casema.nl/h.schot/diversen2.html mvg Herman VZG-Cie 1969-1970
Carin Fiere Carin Fiere uit Almere schreef op 26 december 2019 om 21:18
Mijn vader, Jan Fiere, is al heel lang overleden maar ik heb nog wat foto's van hem toen hij als soldaat naar Suriname ging. . Ik weet eigenlijk helemaal niets van zijn tijd (aug 1954-jan 1956) toen in Suriname. Heb dus wel wat foto's maar kan die hier niet plaatsen dus mijn vraag is ook, is er een site waar ik wellicht met foto's van hem meer informatie kan vinden? Zijn nummer 30.07.31.58 en heb een foto van het logo 1e Suriname Cie 1955 - Jan van Heutsz - Albina - Prins Bernhard Kampement
Frans Teutscher Frans Teutscher schreef op 23 september 2019 om 17:05
Patrick, Nico, ik heb een TRIS fotoarchief op mijn PC. Zouden jullie daar iets mee kunnen doen? Het laat op het scherm een kolom jaartallen zien. Klik je op een jaartal dan verschijnt een tweede kolom met foto's (met tekst wwww voor zover aanwezig - wie, wat, waar, wanneer), video's en documenten. Klik je op een foto dan verschijnt die in het groot in frame 3. De meeste foto's zijn van het internet geplukt. Het verschil met de foto's op Facebook is dat ze per jaar bij elkaar staan, dat er geen dubbele bij staan en dat het alleen over de TRIS gaat tot 1975. Dus geen reuniefoto's, etc. Groeten, Frans (lichting 65/6, chauffeur Vzg Cie 66/67)
Bianca Poel Bianca Poel uit Ermelo schreef op 10 september 2019 om 03:40
Beste allemaal, Ik ben opzoek naar informatie die gaat over de periode dat mijn vader Ab Poel in Suriname is geweest. Mijn vader is helaas op 8 maart j.l., overleden en zijn laatste wens was om uitgestrooid te worden in Langatabiki (Langetabbetje) Officiële toestemmingsverklaring (was een hele klus) heb ik uiteindelijk gekregen van het openbaar ministerie in Suriname, ticket is toen geboekt en op 3 september j.l., ben ik samen met mijn broer en moeder naar Paramaribo vertrokken. Nu heeft de kapitein (traditioneel gezag) ons geen toestemming verleend om het as van mijn vader in Langatabiki uit te strooien. Teleurstellend uiteraard en zeker niet verwacht gezien de officiële documenten. Alternatief is nu Brokopondo (rouwkaart van mijn vader is een foto van mijn vader in uniform met op de achtergrond de brug in Brokopondo. Mijn vader had een inentingen boekje uit 1970, stempels is zijn paspoort van destijds zijn slecht te lezen, vandaar mijn vraag of er iemand is die mij misschien iets meer informatie kan geven over die periode of misschien is iemand dit leest en zegt.....Ab Poel heb ik gekend uit die tijd. Ik heb twee foto boeken vanuit die tijd dat hij in Suriname is geweest meegenomen met onze reis met een missie. Hoop dat ik via dit forum nog meer informatie kan krijgen over waar mijn vader destijds allemaal is geweest in Suriname, zodat ik de plekjes die nog ontbreken ook kan bezoeken. Wij zijn tot zondag 15 september a.s nog in Paramaribo en hoop dat ik reactie’s krijg van mensen die zich herkennen in hét verhaal. Dank je wel alvast!
Cynthia Franken Cynthia Franken uit Haarlem schreef op 27 april 2019 om 15:02
Beste heren, Ik ben in 1960 geboren op de MS Oranje Nassau, in de haven van Madeira. Mijn vader zat bij de Irene Brigrade en we waren met het gezin op weg naar Curacao. Mijn moeder was 6,5 mnd zwanger en plotseling werd ik geboren. In 1972 bij de laatste vaart van de Oranje Nassau waren wij aanwezig. We gingen van boord in Ijmuiden. Het filmpje op deze website is het enige wat ik heb. Ben door de NOS gefilmd maar dat beeldmateriaal heb ik niet. Ook niet via Beeld & Geluid. Misschien heeft iemand deze voor mij. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Cynthia Franken
Bertus Keesmaat Bertus Keesmaat uit MEERKERK schreef op 25 april 2019 om 14:14
Ik ben op zoek naar mensen die sgt.1 transport Jan Groenenberg meegemaakt hebben. Als U foto`s of ander beeldmateriaal of verhalen hebt/kent over hem, hoor ik dat heel graag van U. Alvast namens pleegkind bedankt!
Yvonne Verhulsdonk Yvonne Verhulsdonk uit Ermelo schreef op 14 april 2019 om 13:01
Met onze hele familie, vader, moeder en 5 kinderen woonden wij van 1960-1963 in Paramaribo. Mijn vader ( Kapitein Cees Verhulsdonk) was toendertijd :de Stem Van de Troepenmacht in Suriname en hoofd Welzijnszorg volgens mij. Hij is helaas in 1979 al overleden. Ben een aantal jaren geleden wel weer teruggeweest met mijn vriendin en konden zo weer ons oude plekje aan Het Hofje terugvinden. Geweldige tijd daar gehad. Er komen de laatste tijd berichten in de media waardoor ik ook aan die tijd terugdenk: Jan Karbaat was toendertijd onze huisartsen en woonde bij ons op Het Hofje!
Andries Pieter Zijlstra. Andries Pieter Zijlstra. uit Drachten. schreef op 12 april 2019 om 20:25
Kom deze site al surfend tegen. Ziet er gezellig uit. Was in 1969 in Suriname. Lichting B-cie 69-2. Bijnaam was Appie. TLV schutter en kok.Gr.Andries
Henk Rotteveel Henk Rotteveel uit Freelton/Hamilton schreef op 2 april 2019 om 15:38
Ik was in Suriname in 1964/65 C cie, 3e Pel. onder Lt. Den Blanken. Ben al jaren bezig om contact op te nemen met dienst kamaraden van ons pel., maar weinig kunnen vinden. Hier zijn een paar namen die ik nog herinner. Spelling mischien niet juist Sgt. v d Ree, Sgt. v Hilst, Sgt. Feller (nu in Indonesia) J Aafting, Bos, J Cremer, v d Einde, Empel, F Erwich, S Frederiks, Gubbels, G Geurts, C d Graaf, L Half, v d Hurk, Kalsbeek, v d Laan, Molleman Overleden, J Struys, , H Hoff, G Blom Er waren natuurlijk ook Surinamers in ons pel. R Dipowirono, Graven, K Milan, P Pinas, Overleden, J Hye
Pieplenbosch Marisa Pieplenbosch Marisa uit Paramaribo schreef op 12 maart 2019 om 19:02
beste allen, per toeval ontdek ik deze website. Mijn vader was bij de TRIS tot de onafhankelijkheid van Suriname. James Henri Pieplenbosch.
Jacques Beerens Jacques Beerens uit Heesch schreef op 4 maart 2019 om 21:17
Ik was destijds chauffeur van de 1e Sur. Cie.. 1961, o.l.v. kapitein Kruze. Een paar maten waren chauffeur Wijtvliet en Mostert. Is er iemand die deze mensen kent? Graag zou ik nog eens met iemand van onze Cie. in contact komen of op een reuni ontmoeten.
Kees Timmer Kees Timmer uit Papendrecht schreef op 4 maart 2019 om 10:00
Ik probeer in contact te komen met A.G. Hurkmans, roepnaam Toon. Toon was in 1974 onze pelotonssergeant van het 3e peloton Alfa Compagnie. Ik meen te weten dat hij twee keer is uitgezonden naar Suriname. In 2010 was hij nog op de reünie in Ermelo. In 2016 had ik nog contact met hem over de reünie in Havelte. Het is gebleken dat hij inmiddels blijkbaar is verhuisd. Wellicht kan iemand mij helpen om weer met Toon in contact te komen.
Piet Schonenberg Piet Schonenberg uit Nijmegen schreef op 6 februari 2019 om 20:17
Beste lezers, Mijn vader Piet Schoneberg is in 1956 gestationeerd geweest in Parimaribo op de Prins Bernard cazerne. Ik ben op zoek naar mensen die samen met mijn vader gediend hebben in die tijd. Rede, ik wil op deze manier meer over mijn vader te weten te komen. Helaas is mijn vader 20 jaar overleden.