Airstrip Coeroeni

In het kader van Operation Grasshopper of Operatie Sprinkhaan werden vanaf 1959 in enkele jaren tijd zeven eenvoudige vliegvelden verspreid over de binnenlanden van Suriname aangelegd. Operation Grasshopper was een project om vanuit de lucht onderzoek te doen naar mogelijke bodemschatten in geheel Suriname. Het project kwam tot stand onder leiding van Frank Esseddie sinds 1958 Minister van Opbouw was.

In die periode werd onder leiding van dr. D.C. Geijskes begonnen met een expeditie over land naar een gebied in de buurt van de Tafelberg waar de eerste van de zeven airstrips zou worden aangelegd. In oktober van dat jaar stortte een vliegtuigje neer dat een leveringsvlucht uitvoerde voor de aanleg van een airstrip bij het dorp Paloemeu waarbij Vincent Fajks en Ronald Kappel omkwamen. Dat vliegveld, het Vincent Fayks Vliegveld, is vernoemd naar Fajks, terwijl het vliegveld bij Tafelberg vernoemd is naar Kappel. De andere vijf vliegvelden waren Kabalebo, Oelemari, Sipaliwini, Kayser en Coeroenie.

De Surinaamse plannen om in de bovenloop van de Coeroeni een stuwdam aan te leggen hebben tot een grensconflict met buurland Brits-Guyana geleid. In oude contracten staat dat de hele rivier, inclusief de oostelijke oever, Surinaams is, maar Brits-Guyana beschouwt de Coeroeni als grensrivier. Arbeiders van BWKW (Bureau Waterkrachtwerken) hadden daar hun werkkampen.

Op 12 december 1967 streek een watervliegtuig uit Guyana neer en uit het vliegtuig kwamen vier agenten bewapend met een tommy gun, pistool en jachtgeweer. De leider van het groepje Lloyd Barker, super intendant of police van de interior division van de Guyana Police Force, deelde de aanwezige Surinaamse arbeiders mee, dat hij in opdracht van zijn superieuren moest toezien dat zij het gebied direct moesten verlaten. De Surinamers deelden de heer Barker mee dat zij so wie so op 14 december naar de stad zouden vertrekken i.v.m. de jaarwisseling. Op 15 december 1967 zond hoofdopzichter Giskus het volgende radio-bericht naar de stad: “Post Hydrologie Oronoque-monding is bezet door Guyanese politie. Kamp vol zonder incident. Sterkte zeven man. Personeel volgens vastgestelde datum teruggetrokken.”

In dit kader zijn mannen van DefPol (Defensie Politie), onder de leiding van de Majoor Buiten Dienst Lapré, en de TRIS tussen 1967 en 1969 naar Coeroeni gestuurd.

Gegevens