Legerplaats Oirschot

Tussen Oirschot en Eindhoven ligt een van de grootste Nederlandse legerkazernes, de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne. Deze kazerne, gelegen aan de Eindhovensedijk in Oirschot, was tot 1966 de thuisbasis van het Regiment van Heutsz. Hier werden de Surinamecompagnieën uit twee achtereenvolgende ploegen geformeerd.

Per jaar werden de ruim 500 militairen, bestemd voor Suriname, tussen 1952 en juli 1964 opgeleid in Oirschot bij het Regiment van Heutsz. Echter na aankomst in Paramaribo werden de militairen registratief ingedeeld bij het Regiment Infanterie Oranje Gelderland.

De kazerne is vernoemd naar A(lbert) C(ornelis) de Ruyter van Steveninck (1895-1949), als luitenant-kolonel commandant van de roemruchte Prinses Irenebrigade (PIB).

In mei 1941 kreeg de PIB bij Wolverhampton een eigen trainingskamp en in juli 1943 werd de brigade ingedeeld bij de Britse 21 ste Army Group om deel te nemen aan de invasie op de kust van Normandië. In augustus 1944 werd de PIB ingescheept met als bestemming Frankrijk, waar zij tussen 6 en 8 augustus bij Courseulles-sur-Mer aankwam. Van hieruit begon de veldtocht door Frankrijk en België naar Nederland onder leiding van luitenant-kolonel De Ruyter van Steveninck. De eerste gevechten van de Brigade op 12 augustus bij Saint Côme. Via de Seine overschreed de luitenant-kolonel op 21 september 1944 met zijn brigade ten zuiden van Valkenswaard de Nederlandse grens.
De luitenant-kolonel opperde later het plan om als blijvende herinnering aan de invasie en aan de veldtocht door Frankrijk, België en Nederland alle militairen van de PIB met een oranje-blauw fluitkoord om de linkerschouder uit te rusten. Kort voor zijn overlijden volgde De Ruyter van Steveninck’s bevordering tot generaal-majoor.

Filmpje van Legerplaats Oirschot.