Madeira

Madeira is het grootste eiland van een groepje eilanden in de Atlantische Oceaan. Deze eilandengroep bestaat uit twee bewoonde eilanden (Madeira zelf en Porto Santo) en een aantal onbewoonde eilandjes. Madeira ligt ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust. Ten zuiden van de eilanden liggen de onbewoonde archipellen van de Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens, en ook de Canarische Eilanden, die tot Spanje behoren. De eilanden vormen evenals de Azoren een Portugese autonome regio. De grootste stad heet Funchal.

Madeira kent een zeer mild klimaat (temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 en 22°C.) en is door de mooie natuur, de vele bossen en bergen populair bij wandelaars en natuurgenieters. Omdat de kust voornamelijk uit steile rotswanden bestaat en zandstrand vrijwel niet aanwezig is, gaat Madeira niet gebukt onder massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1862 m).

De bekendste specialiteit van Madeira is Espada; een lange zwarte vis die op veel verschillende manieren bereid wordt. Verder is de Madeirawijn een bekend (keuken)ingrediënt.

De vele exotische bloemen die er in het wild groeien kenmerken het eiland zodanig dat Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd. Naast de Canarische eilanden is Madeira de enige plek op de wereld waar de kanarie in het wild voorkomt.

Madeira kenmerkt zich door zijn unieke netwerk van levada’s: smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland door de bergen zijn aangelegd. Vanwege de steile noordkust, is de colonisatie van het eiland begonnen aan de minder steile zuidkust, waar ook de hoofdstad Funchal ligt. Het water vanuit de bergen in het noorden, werd via de levada’s naar het relatief droge zuiden gebracht. Langs deze levada’s is altijd een voetpad aangelegd, om onderhoudswerkzaamheden te vergemakkelijken. Op sommige plaatsen zijn deze paadjes slechts 20 centimeter breed en lopen ze vlak langs een steile afgrond, op andere plaatsen zijn deze bijna 2 meter breed. Deze levada’s zijn erg geschikt om langs te wandelen, wat je langs mooie plaatsen op het eiland brengt.

(bron Wikipedia)

Gegevens

Oppervlakte: 741 km²
Grootste lengte: 57 km
Grootste breedte: 22 km
Eilandengroep: Madeira
Coördinaten: 32° 22′ NB, 16° 17′ WL
Hoofdplaats: Funchal