Bert Abuys

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Officier in de Ere-Orde van de Gele Ster

Vandaag bereikte mij het verdrietige bericht dat oud Trisser Bert Abuys op 23 juni jl. is overleden in de leeftijd van 79 jaar. Velen hebben hem gekend, niet alleen als oud Trisser, maar ook als samensteller/schrijver van het boek “Slangen in Suriname”.

Als beroepsmilitair werd Bert Abuys drie keer uitgezonden naar Suriname. Voor de eerste keer in 1959 en daarna in 1966 nogmaals voor een periode van drie jaar. Drie maal is scheepsrecht en dus vertrokken Abuys en zijn gezin in 1970 opnieuw naar Suriname, dit keer voor een periode van vijf jaar.
In deze tijd begon hij met zijn eerste veldwerk; het registeren en fotograferen van zoveel mogelijk slangen.

Alle gegevens en informatie die hij verzameld had, gebruikte Abuys voor zijn artikelen in het tweemaandelijkse blad ‘Literatura Serpentium’. Tussen 1981 en 1988 verschenen er maar liefst 31 artikelen van zijn hand. Deze bijdrage leverden hem een grote naamsbekendheid op in binnen- en buitenland. Ook kwam er door de nieuwe contacten een nieuwe stroom van informatie op. Deze informatie werd verwerkt in het boek.

Slangen in Suriname

De crematie plechtigheid vond vandaag plaats (zaterdag 27 juni 2015) om 14,30 uur in de aula van het crematorium Stilleweer, Stilleweersterweg 1 te Appingedam.

Overlijdensbericht