PARAMARIBO – Nu de diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Nederland weer hersteld zijn en verder verdiept kunnen worden, kan de Surinaamse regering vragen naar openheid over de geheime staatsarchieven over de periode vanaf de onafhankelijkheid in 1975 tot na de coup van 1980. Dat zegt Pieter Nijdam die 1964 en 1965 militair was bij de Troepenmacht in Suriname (Tris).

Onthulling-Tris-monument_JL_-28_Detailfoto

De huidige ambassadeur Ernst Noorman en zijn vrouw in 2013 bij de onthulling van het Tris-monument in fort Zeelandia. Het monument is door de oud Trissers opgericht om de omgekomenTris-soldaten te herdenken. Foto: dWT Archief

Nijdam spreekt vaak oud-collega’s die allemaal willen weten wat zich rondom de onafhankelijkheid en in 1980 achter gesloten deuren heeft afgespeeld. Nederland houdt zijn staatsarchieven over die periode tot 2060 geheim. De viering van 39 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname en daaraan voorafgaand de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen de voormalige kolonie en het moederland ziet Nijdam als een goed moment voor een wederzijds gebaar tot openheid van alle zaken.

Toen Nijdam in 1964 in Suriname werd gestationeerd had hij geen enkel moment eraan gedacht dat Suriname snakte naar onafhankelijkheid. Er was een goed draaiend (Nederlands) leger en de ontwikkeling werd op diverse gebieden voortgezet. Hij was verrast toen hij in 1975 hoorde dat het land onafhankelijk zou worden. Hij is het eens met de toenmalige, intussen overleden, oppositieleider Jagernath Lachmon dat Suriname in 1975 nog niet gereed was voor de onafhankelijkheid.