Op 25 november viert Suriname dat zij 40 jaar onafhankelijk is van Nederland. De viering van onafhankelijkheid had eigenlijk een groot feest moeten worden, echter vanwege de economische crisis die nu in Suriname heerst heeft president Desi Bouterse besloten dat het een sobere herdenking moet worden.

TRIS 40 jaar onafhankelijkheid Suriname

In de voorgaande jaren werden buitenlandse staatshoofden groots ontvangen, maar die zijn dit keer niet uitgenodigd. De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman zal donderdag wel aanwezig zijn tijdens de speciale parlementsvergadering en de militaire parade, maar verder komen er vanuit Nederland geen andere hoogwaardigheidsbekleders.

Sinds Noorman in 2013 aantrad is de relatie met de oud-kolonie weer in rustig vaarwater gekomen. Nederland is weliswaar nog steeds niet blij dat de voor drugshandel veroordeelde Bouterse de baas is in Suriname, maar vanwege de ‘historische, culturele en maatschappelijke banden’wil Nederland toch een ‘sterke en betrokken’ relatie met Suriname behouden, aldus het officiële standpunt van de regering.

Vele oud-trissers, die daar als militair gediend hebben, koesteren ook een warme band met Suriname. En zij bezoeken, al dan niet met de georganiseerde reizen, na jaren weer hun geliefde Suriname. Zo ook de groep die momenteel aanwezig is in Suriname. Zij komen echter niet alleen om Suriname een bezoek te brengen, maar ook om aanwezig te zijn bij de 40ste viering van de onafhankelijkheid. Gestoken in uniform zullen zij mee paraderen in de militaire parade om zo de toenmalige TRIS te vertegenwoordigen. Hieronder een paar foto’s van het voor-oefenen.

Allemaal opstellen. (Foto: Frits Tor)

Allemaal opstellen. (Foto: Frits Tor)

Opstellen in uniform voor het Residence Inn Suriname. (Foto Frits Tor)

Opstellen in uniform voor het Residence Inn Suriname. Oefenen voor de parade de 25e voor het NOS-Journaal van 24 nov. (Foto: Frits Tor)

Bij het voor-oefenen is het links en rechts om nog even wennen na al die jaren. (Foto: Frits Tor)

Bij het voor-oefenen is het links en rechts om nog even wennen na al die jaren. (Foto: Frits Tor)

Voorwaarts Mars... Langzaam komt alles weer naar boven. (Foto: Frits Tor)

Voorwaarts Mars… Langzaam komt alles weer naar boven. (Foto: Frits Tor)

Harmen Boerboom en de Kapitein met Willem van Vliet in gesprek over de parade 25e. (Foto: Frits Tor)

Harmen Boerboom en de Kapitein met Willem van Vliet in gesprek over de parade 25e. (Foto: Frits Tor)

 

Komende dinsdagavond 24 november zal er bij het nieuws (NPO Journaal) van 20.00 uur aandacht aan de 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname besteedt gaan worden, waarbij de groep oud-trissers in beeld zullen gaan komen.