Op 25 november viert Suriname dat zij 40 jaar onafhankelijk is van Nederland. De viering van onafhankelijkheid had eigenlijk een groot feest moeten worden, echter vanwege de economische crisis die nu in Suriname heerst heeft president Desi Bouterse besloten dat het een sobere herdenking moet worden.
In de voorgaande jaren werden buitenlandse staatshoofden groots ontvangen, maar die zijn dit keer niet uitgenodigd. De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman zal donderdag wel aanwezig zijn tijdens de speciale parlementsvergadering en de militaire parade, maar verder komen er vanuit Nederland geen andere hoogwaardigheidsbekleders.
Sinds Noorman in 2013 aantrad is de relatie met de oud-kolonie weer in rustig vaarwater gekomen. Nederland is weliswaar nog steeds niet blij dat de voor drugshandel veroordeelde Bouterse de baas is in Suriname, maar vanwege de ‘historische, culturele en maatschappelijke banden’wil Nederland toch een ‘sterke en betrokken’ relatie met Suriname behouden, aldus het officiële standpunt van de regering.
Vele oud-trissers, die daar als militair gediend hebben, koesteren ook een warme band met Suriname. En zij bezoeken, al dan niet met de georganiseerde reizen, na jaren weer hun geliefde Suriname. Zo ook de groep die momenteel aanwezig is in Suriname. Zij komen echter niet alleen om Suriname een bezoek te brengen, maar ook om aanwezig te zijn bij de 40ste viering van de onafhankelijkheid. Gestoken in uniform zullen zij mee paraderen in de militaire parade om zo de toenmalige TRIS te vertegenwoordigen. Hieronder een paar foto’s van het voor-oefenen.
Komende dinsdagavond 24 november zal er bij het nieuws (NPO Journaal) van 20.00 uur aandacht aan de 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname besteedt gaan worden, waarbij de groep oud-trissers in beeld zullen gaan komen.
Toen ik vanmiddag op het onafhakelijkheidsplijn hoorde dat jullie mee liepen in het defilé dat afgenomen werd Door Bouterse kon ik het niet geloven. Ik vind het een klap in het gezicht van de nabestaande van de December moorden en niet getuigen van enig respect naar hen. Dit is mijn mening als oud onderofficier van het korps mariniers. Minister Koenders heeft vandaag de bevolking van Suriname gefeliciteerd niet de regering denk daar maar eens over na stelletje novices.
Ik ben het wel eens met Willem,als oud-Trisser keek ik wel een beetje vreemd op toen de foto’s van de oefen parade getoond werden zo van het moet toch niet gekker worden!
Hoi heren,
Ik heb een vraag…ik was van 1973 – 1975 dienstplichtig militair bij de TRIS in Suriname en ik heb een verklaring van groot verlof nodig.
Weet iemand van jullie bij wie ik moet zijn?
Laat me weten wie iets weet aub.
M.vr.gr.
Raymond.
Beste Raymond,
Waar heb je die voor nodig? Volgens mij is die in verband met de opschorting van de dienstplicht niet meer van toepassing.
Groet, Patrick
Volgens mij is de dienstplicht niet afgeschaft. Er worden alleen geen mensen meer voor opgeroepen.
De dienstplicht is nog steeds geldig, maar oproepingsplicht is afgeschaft inderdaad.