DEN HAAG – “De onderscheiding van Ad van Wingerden, een ex-militair van de Tris, het koloniale leger in Suriname, heeft me bijzonder verbaasd.” Dit zegt Tweede Kamerlid Harry van Bommel (Socialistische Partij) desgevraagd aan de Ware Tijd.

Ad van Wingerden

Van Wingerden is maandag door president Desi Bouterse onderscheiden als Commandeur in de Ereorde van de Gele Ster met zwaarden. Dit was bij de viering van 39 jaar staatkundige onafhankelijkheid de hoogste onderscheiding die werd toegekend. Van Wingerden is voorzitter van de stichting Triskontakten. Hij was als ex militair voor de onafhankelijkheid gestationeerd in Suriname onder de vlag van de Troepenmacht in Suriname (Tris). Deze was een afdeling van het Nederlands leger.

Van Bommel : De Tris was oorspronkelijk natuurlijk niets anders dan de gewapende arm van de koloniale macht die niet handelde in het belang van de Surinaamse bevolking maar ten dienste van de Nederlandse regering in Den Haag. Om die reden viel de Tris ook tot 1957 onder het toenmalige Ministerie van Koloniën.

“Misschien moeten we de onderscheiding maar opvatten als een bedankje voor zijn werk als voorzitter van Triscontacten, de organisatie die oud-Trissers aan Suriname bindt. Dat is natuurlijk nuttig maatschappelijk werk, maar toch blijft het eigenaardig dat daarvoor de hoogste onderscheiding wordt toegekend.”